Grise

Det du bør vide om grise

Fakta om grise i landbruget

Hvordan bliver grise opdrættet? Og har grise et godt liv? Læs med her, og få et indblik i, hvordan grisene lever før de ender på spisebordet.

Så kloge som en tre-årig

Grise er intelligente, sociale og værdifulde dyr. De er faktisk klogere end hunde og tre-årige menneskebørn! De danner sociale bånd med hinanden og opdrager deres unger sammen. Grise drømmer, bygger reder, er utroligt renlige og er i stand til at genkende deres eget navn. Alligevel “produceres” der årligt 29 millioner grise i Danmark. Størstedelen eksporteres til udlandet, og konkurrencen om at producere flere dyr på mindre plads er derfor stor. Det går ud over grisenes velbefindende i det industrielle landbrug.

En grisevelfærd i bund

Et nyligt studie fra 2020, lavet af danske forskere i dyreetik ved Københavns Universitet, har vist, at dansk grisevelfærd er helt i bund. Dette blev konkluderet på baggrund af sammenligninger med grisevelfærden mellem fem store griseproducerende lande i EU: Sverige, Tyskland, Holland, Storbritannien og Danmark. Sammen med Tyskland ligger Danmark helt i bund. På trods af dette ønsker det industrielle landbrug ofte at male et billede, som viser, at griseproduktionen i Danmark er i top.

De største dyrevelfærdsproblemer i den danske griseproduktion inkluderer rutinemæssig halekupering af pattegrise uden bedøvelse, aflivning af pattegrise ved at slynge dem mod jorden i bagbenene, fiksering af 98% af søerne i små båse i mere end 2 måneder om året, stigende dødelighed blandt pattegrise (25.000 om dagen) og mavesår.

Opfedning og næsten intet plads

Efter en griseunge bliver født i det konventionelle landbrug fravænnes den moren og placeres sammen med andre grislinger i grupper, som bliver sendt videre i systemet. Efter de når en vis størrelse, opstaldes de i slagtesvinstalden, hvor de fedes op, til de når 90-115 kg og sendes herefter til slagtning. I slagtesvinestalden er kun en tredjedel af gulvet fast gulv, mens resten er spaltegulv, som er ubehagelige for grisene at gå på. Opfedningen af grisene sker med det mål at få dem til at vokse så hurtigt som muligt. Derfor fodres de med energirigt kraftfoder og næsten intet grovfoder. Denne madkombination bevirker, at mange grise lider af mavesår. Efter at nå en vægt på omkring 110 kg kan grisene se frem til 0,65m2 plads, som er det eneste lovkrav, der gælder efter den størrelse. Langt de fleste danske grise ser aldrig solens lys ud over den dag, de bliver sendt på transport til udlandet eller til at slagteri.

Intet sted for pattegrise og deres mødre

Pattegrisene bliver halekuperet uden bedøvelse, selvom det har været forbudt jf. EU-lov siden 2008. Pattegrisene kastreres uden bedøvelse, som er en meget smertefuld oplevelse for dem. En af de største velfærdsmæssige konsekvenser ved store grisehold er, at rigtig mange griseunger dør. Der fødes nemlig så mange, at mange er for små, svage eller underudviklede. I 2018 døde 22,5% af pattegrisene i staldene.

Pattegrisenes mødre bliver fastspændt i en fikseringsbokse, hvor de ikke kan vende eller dreje sig i den tid, hvor hun føder og dier. Dette sker stadig, på trods af at flere forskere har bevist, at dødeligheden på pattegrisene ikke forhøjes i systemer, hvor søerne går i løsdrift.

Vi måtte nærmest slå dem gule og blå for at få dem ind i farebåsene. De vil simpelthen ikke derind, når de har prøvet det før. De ved, at de hverken kan vende eller røre sig derinde. Det er den rene tortur, de går ind til.” - tidligere staldmedarbejder.

Industrilandbrugs realiteter: Grise i trange forhold - Dyrenes Alliance arbejder utrætteligt for at fremme dyrs rettigheder og bekæmpe de kritiske forhold i industrilandbrug. Støt vores indsats for at sikre et værdigt liv for alle dyr.

Slagtningen

Efter at nå en vægt på de 90-115 kg sendes grisene til slagtning. Transporten derhen er utroligt stressende og skræmmende for dem, da de står tæt sammenpakkede i flere lag og ikke er vant til omgivelserne. Før grisene overgives til vognmanden, bliver de slået med en tatoveringshammer med skarpe metalpigge for at mærke dem, så man kan se forskel på dem. Når grisene så ankommer til de danske slagterier, bedøves de, da det er en lov i Danmark. Den foretrukne metode er ved brug af CO2-gas, hvor grisene placeres i et elevatorsystem, og gruppevis sænkes de ned i en skakt til et kammer med en høj CO2 koncentration. Flere videnskabelige studier har vist, at selvom denne metode er effektiv i at bedøve grisene, er det langt fra en smertefri metode. Grisene reagerer meget stærkt og voldsomt på gasen, da den generer deres luftveje så meget, at det resulterer i hyperventilation. Derudover udsættes de også for mindre koncentrationer af CO2 i skakten, mens de sænkes ned i kammeret.

I disse videoer fra England, der benytter samme metode som Danmark, afsløres, at grisene går i panik, allerede når de opfatter disse lavere koncentrationer af CO2.

Økologiske grise

Kun omkring 1% af den danske griseproduktion er økologisk. I økologiske stalde har grisene bedre pladsforhold end grisene i det konventionelle landbrug og er underlagt strengere regler for dyrevelfærd. Mange af velfærdsproblemerne fra det konventionelle landbrug er dog stadig gældende i det økologiske, og der findes generelt mange misforståelser. Det er for eksempel ikke rigtigt, at økologiske grise går på græs. Det er kun avlssøer og pattegrise, som har krav om afgræsning, mens slagtesvin og smågrise ældre end 7 uger opfedes i indendørs staldsystemer, kun med adgang til en betonbelagt løbegård. De økologiske grise på 110 kg har krav til lidt mere plads end den konventionelle - nemlig 1,3 m2 indendørs og 1 m2 udendørs.

På trods af disse minimale velfærdsforbedringer hos økologiske grise ender de sammen med de konventionelle gris i gaskammeret på vej til at blive slagtet.

Grise fortjener at leve frit

Grise er levende og følende dyr, som fortjener et frit og godt liv. Det tillades ikke i det industrielle landbrug, hvor der ikke tages hensyn til grisenes naturlige behov. I naturen er grise legesyge, sociale og nysgerrige dyr, som knytter stærke bånd med hinanden. Her kan de blive op til 15 år gamle. I industrien sendes de til slagtning når de er 5-6 måneder gamle.


Harmoni mellem mennesker og dyr: Kvinde viser omsorg for en gris - Dyrenes Alliance fremhæver betydningen af dyrs rettigheder. Støt vores mission for at fremme medfølelse og retfærdighed for landbrugsdyr.

Heldigvis er der mange måder, hvorpå du kan hjælpe med at sætte en stopper for grisenes lidelser!

  • Spis planer i stedet for gris! Til jul kan du prøve opskrifter på plantebaserede frikadeller eller smæskesteg, og meget andet!

  • Hvis du fejrer jul, så spørg de andre du er sammen med i god tid inden, om I skulle prøve med en plantebaseret opskrift denne gang.

  • Tilmeld dig og få gratis og lækre plantebaserede opskrifter og meget mere på VeganerUdfordringen.dk