den største lidelse i verden og næsten ingen taler om den
Rejer
Milliarder af rejer bliver årligt mishandlet, kvalt og lemlæstet, og næsten ingen ved det. Det er på tide, vi begynder at se dem som dem, de er: følende individer med ret til et liv uden lidelse.
Forestil dig at være omgivet af snavs, sygdom og stress. At få dine øjne klippet af for at du skal blive mere “produktiv”. At blive trukket op af vandet og langsomt blive kvalt til døde, mens dine artsfæller lider samme skæbne ved siden af dig.
Dette er ikke en fremtidig dystopi. Det er virkeligheden for de milliarder af rejer, som hvert eneste år bliver opdrættet og fanget til vores middagstallerkener. Og det bliver nærmest ikke diskuteret.
Voldsom behandling
Vi er opdraget til at tro, at rejer bare er små skaldyr. At de ikke mærker noget. At de jo bare er “mad”. Men sandheden er, at rejer har nervesystemer, der ligner andre dyrs. De reagerer på smerte, de husker dårlige oplevelser, de lærer, og de forsøger at undgå lidelse. De er nogen – ikke noget.
Rejer er blandt de mest udnyttede dyr i verden – både i antal og i graden af lidelse. Hvert år bliver omkring 440 milliarder rejer opdrættet på globale farme, og hele 25 billioner (!) bliver fanget i naturen. Det er mere end noget andet dyr, der dræbes som mad til mennesket. Og deres skæbne foregår stort set uden offentlig debat, uden medieopmærksomhed og uden medfølelse.
I fiskeindustrien er det almindelig praksis at klippe eller knuse det ene eller begge øjne af hun-rejer (også kaldt øjenstilkablation). Det tvinger rejerne til at producere flere æg langt hurtigere. Indgrebet skader ikke kun hunnerne, men også deres afkom – og det sker uden bedøvelse.
Når rejerne skal aflives, bliver de oftest trukket op af vandet og efterladt til at dø langsomt af kvælning på land. I timevis. På is. Sammenpresset med tusindvis af andre individer. Vi ved ikke præcis, hvor længe de lider. Det ved kun de.
🧠 Vidste du?
Forskning viser, at rejer reagerer på smerte, lærer af ubehag og har præferencer – præcis som andre dyr.
Vi ønsker ikke at se rejer som individer
De fleste dyr, vi taler om i dyreværn og -etik, er pattedyr eller fugle. De er dem, vi kender og i nogle tilfælde bruger millioner af kroner på at frede. Men rejer er små, tavse og deres lidelse er usynlig. Ikke fordi den er mindre end andre dyrs – men fordi vi har valgt ikke at se den.
Men dét valg kan vi lave om på.
Der er sat gang i flere initiativer til at indføre elektriske bedøvere til opdrættere, og man arbejder på at gøre døden lidt mindre frygtelig for rejerne. Det er ét ud af mange nye initiativer, som viser, at vi er begyndt at arbejde for rejers velfærd.
Men her hos Dyrenes Alliance mener vi ikke, det er godt nok! Det er muligt fuldstændig at undgå rejernes lidelser, og det er ved at lade dem leve deres foretrukne, naturlige liv uden menneskepåført smerte og lidelse. Det gør man nemmest ved at spise vegansk og plantebaseret. Der findes allerede nu lækre og sunde alternativer til rejer, og endda nogle, som ligner og smager fuldstændig som fisk og rejer. Der er altså ingen undskyldning for ikke at vælge et af disse alternativer til spisebordet fremfor dyr, som har lidt en grusom skæbne. Hvis du har lyst til at prøve den veganske livsstil og spise plantebaseret, kan du prøve vores VeganerUdfordring.
Der er et hav af liv, vi aldrig har lært at bekymre os om. Det er på tide, vi ændrer det.
Du kan se frem til det nye afsnit af Signe Molde På Udebane, som udkommer den 10. maj på DRTV, hvor hun besøger os her i Dyrenes Alliance.
I afsnittet sætter vi fokus på den barske behandling af fisk og skaldyr, og hvordan vi sammen kan forbedre deres forhold gennem udbredelsen af plantebaseret, vegansk kost.
Hvad siger videnskaben?
Videnskaben viser, at rejer ikke bare reagerer automatisk. De trækker sig væk fra smerte, plejer sår, og undgår steder, hvor de tidligere har lidt. Det er også bevist, at nogle individer hellere vil tåle smerte end at forlade et trygt skjul. Det er adfærd, vi normalt forbinder med følende væsener. Fordi det er, hvad de er.
Vi har bare aldrig lært at se det.
De føler. De husker. De lider.
🧠 Vidste du?
Hvis en reje bliver udsat for øjenstilkablation, plejer den det område, der er skadet. Den har ikke bare reageret per refleks – den har følt noget.
Hvad du kan gøre
Rejer er følende væsener. De har præferencer, de lærer af smerte, de udviser frygt og de forsøger at undgå lidelse. De fortjener – som alle andre dyr – at blive betragtet som individer, ikke varer.
Det, der sker med rejerne, er den største organiserede lidelse på planeten i dag – målt i antal og i mangel på beskyttelse.
Det handler ikke om perfektion. Det handler om at tage stilling. Når vi vælger, hvad vi spiser, vælger vi også, hvad vi støtter. Udover at prøve VeganerUdfordringen kan du også: